Adventsconcert Leidse Cantorij

Het Adventsconcert van de Leidse Cantorij is helaas geannuleerd, naar aanleiding van de persconferentie van zaterdagavond 18 december. Wij hebben daarom een aantal eerder opgenomen stukken online gezet. Deze zijn samengesteld uit opnames van de repetities ter voorbereiding op het concert. U vindt ze op de pagina Muziek in het Kerstalbum.

Voor het eerst in twee jaar zal er weer het traditionele, jaarlijkse Adventsconcert van de Leidse Cantorij gehouden worden. Deze zal in de middag plaatsvinden. Mochten de maatregelen dusdanig streng zijn dat een concert niet mogelijk is, zal een online-concert uitgezonden worden via YouTube. Berichten hierover volgen nog.

Bij dit concert zijn de geldende coronamaatregelen van toepassing:

  • Vrije toegang
  • Coronapas (QR-code) is verplicht; deze wordt bij de toegang gecheckt
  • Tijdens verplaatsingen mond-neusmasker verplicht, tijdens het zitten in de kerk optioneel
  • 1,5 meter afstand houden, tenzij één huishouden
  • Verzoek om van tevoren thuis een zelftest doen

Het 47e Adventsconcert van de Leidse Cantorij is getiteld Nu zijt wellekome.

Het concert start met een Adventsgedeelte met o.a. een nieuwe compositie van Emma Brown (onze ‘composer-in-residence’): een antifoon voor deze vierde Adventszondag ‘Rorate Coeli’, ‘Dauwt hemelen’. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar af, waaronder een Ave Maria en twee Duitse composities uit de Barokperiode. Vertrouwde liederen waarbij meegezongen kan worden ontbreken beslist niet. Het Kerstgedeelte bevat o.a. muziek van vijf eeuwen oud die afkomstig is uit de Leidse Koorboeken, maar ook van G.F. Händel, en een relatief onbekende compositie van Vaughn Williams. Verschillende bekende Carols komen langs, in een eigentijds jasje, evenals instrumentele muziek, een bassolo, en uiteraard ook samenzang. Het slot wordt gevormd door o.a. muziek van Hendrik Andriessen en samenzang van Felix Mendelssohn.

We hopen van harte dat dit concert live kan doorgaan, en dat we ons publiek muzikaal gesterkt en geïnspireerd de Kersttijd in kunnen laten gaan.

Poster: Eric Brons. De foto op de voorgrond is het schilderij “De aanbidding der herders”, toegeschreven aan Pieter Bout, ca. 1680 (uit het Rijksmuseum), met een winterse foto van de zuidgevel van de Hooglandse Kerk erin verwerkt, alsof het hele gebeuren plaatsvindt op het kerkplein.