Willeke Smits

Willeke Smits is sinds augustus 2018 organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden en tevens vaste begeleider van de Leidse Cantorij.

“Muziek creëert verbindingen die op een andere manier minder snel tot stand komen.”

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist en ze heeft een bloeiende praktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze was tot medio 2018 cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumen-tale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelde en leiding gaf aan de veelkleurige kerkmuziekpraktijk aldaar. Ze was finalist in het Sweelinck Concours 2017. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse Kerkmuziek Dagen voor de Jeugd (KMDJ), waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek van alle eeuwen.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Haar cd ‘Happiness’ is ook een groot succes. Naast haar muzikale werkzaamheden is Willeke penningmeester van de Stichting Utrecht Orgelland.

Website Willeke Smits