Hans Brons

Hans Brons begon zijn zangcarrière als jongenssopraan in 1965 in de Hooglandse Kerk. In 1974 werd hij baszanger bij de Leidse Cantorij, onder leiding van zijn vader, Joop Brons, die toen al enige jaren cantor-organist van de Hooglandse Kerk was.

“Ik hou zowel van de harmonieën van de barok als van heel moderne stukken met flinke dissonanten. Maar die dissonanten moeten voor mij altijd wel een ‘oplossing’ krijgen. Het moet geen ketelmuziek worden.”

In 1980 volgde hij zijn vader op als dirigent van de Leidse Cantorij. Als zodanig is hij onder meer verantwoordelijk voor de keuze van het concertrepertoire en de liturgische muziek tijdens de kerkdiensten.

Naast het dirigentschap van de Leidse Cantorij heeft Hans Brons sinds 1992 de leiding over het Pancras Consort. Als zangsolist verleent hij regelmatig medewerking aan concerten en kerkdiensten. Hans Brons volgde zanglessen bij de Leidse zangpedagoge Leny Stevens-Ridderhof en nam in Utrecht deel aan de meerjarige dirigentenopleiding van de SNK.

Zijne Majesteit de Koning heeft bij besluit van 13 juli 2020 Hans Brons benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem door de Burgemeester van Leiden uitgereikt bij de viering van zijn veertigjarig jubileum als dirigent van de Leidse Cantorij op 20 september 2020.