Stampvolle Hooglandse kerk geniet van Adventsconcert

Op zondag 17 december 2017 kon men in een stampvolle en sfeervol verlichte Hooglandse kerk genieten van een authentieke Engelse 'Lessons and Carols'.

Dit jaar is het 99 jaar geleden dat in de kapel van King’s College in Cambridge een prachtige traditie werd geboren. Op kerstavond 1918 vond daar voor het eerst een dienst plaats, bestaande uit negen lezingen en kerstliederen. Dit jaar deed de Leidse Cantorij dat voor de eerste keer in de Hooglandse kerk. De lezingen uit de Bijbel zijn sinds 1918 onveranderd gebleven: tekstgedeelten uit Genesis, Jesaja en het evangelie van Lucas, Mattheus en Johannes. Ook een aantal carols zijn vaste  onderdelen in de dienst, zoals de intochtshymne Once in royal David’s city en de samenzangstukken O come, all ye faithfull en Hark! The herald angels sing.

Het concert begon met Once in royal David’s city, waarbij het koor in processie de kerk betrad, gekleed in gloednieuwe toga’s en superplies. Net als in King’s werd het eerste vers a capella gezongen door een jongenssopraan. Voor deze gelegenheid soleerde een zanger van het Haags Matrozenkoor, een zoon van één van de Cantorij-alten. Hieronder ziet u een kort videofragment van Once in royal David's city.

 

Direct na deze intochtshymne, die ons meteen al bij de geboorte van Jezus brengt, werd Blessed are those servants uitgevoerd, een diepzinnig stuk van Ernest Moeran dat als thematiek de wederkomst van Christus heeft.

Na elke lezing volgen koorwerken die aansluiten op de tekst. Zo klonk na de lezing over de zondeval Adam lay ybounden, in een minder bekende versie van John Ireland. Na de eerste Jesajalezing werden de woorden van de profeet herhaald in Harken unto me my people van Arthur Sullivan, martiaal ingeleid door de mannenstemmen. Hierna volgde het eerste lied voor de samenzang: Nu daagt het in het oosten. De Marialezing werd voorafgegaan door John Rutters There is a flower. Voorts werd het Ave Maria gezongen in een fenomenale polyfone zetting van de 16e-eeuwse componist Robert Parsons.

Een tekst die elk Adventsconcert terugkeert, is de lofzang van Maria. Dit jaar zong de Cantorij het Magnificat in D van Sir Charles Hubert Parry, een monumentaal muziekstuk dat merkwaardig genoeg vrijwel nooit wordt uitgevoerd. Op de lezing van Lucas 2 over de geboorte van Jezus volgde het motet O magnum mysterium van Morten Lauridsen, een werk dat sinds 1994 wereldwijd bekend koorrepertoire is geworden. Dit in tegenstelling tot Come ye gentiles, hear the story van Edward Bairstow, een humorvol stuk dat dirigent Hans Brons een stokoude bundel vond en dat voor zover bekend op geen enkele kerst-cd is uitgebracht. Dat geldt ook voor Awake were they only, those shepherds so lonely, dat Hans Brons had opgediept uit “The Oxford book of carols” uit 1928.

Het tweede samenzanglied vormde de inleiding op de lezing over de wijzen uit het oosten: Nu zijt wellekome, een mooi origineel Nederlandse kerstlied in een zetting van Joop Brons. Na een macaber wiegenliedje van Gustav Holst, over de kindermoord in Bethlehem, volgde de Johanneslezing. Toen brak het moment aan voor de traditionele Engelstalige samenzang van O come, all ye faithful en Hark! The herald angels sing.

Hierna verliet de Leidse Cantorij de kerk tijdens de “recessional”, voorgegaan door “verger” Emma Brown en onder de daverende klanken van het 125-jarige Father Willisorgel, waarop organist Anton Doornhein de Carillon-sortie van Henri Mulet speelde.

Foto: (c) Evert van Dijk

Upcoming events