All News

Jubileumvesper Hans Brons (11 sep. 2020)
Op 26 september 1980 werd na 11 jaar te hebben gezwegen het gerestaureerde De Swart-van Hagerbeerorgel weer in gebruik genomen. Cantor-organist Joop Brons had jarenlang de Leidse Cantorij vanaf het kabinetorgel geleid. Vanaf het grote orgel was dat niet meer mogelijk en ging zijn zoon Hans het koor dirigeren. Dat is nu 40 jaar geleden!
Read more…
Cantorij zingt het Sint Pancrasdag concert op 12 mei a.s.! (5 apr. 2019)
Op 12 mei a.s. is het de naamdag van de Sint Pancras, de patroonheilige van de Hooglandse Kerk. Dit wordt gevierd met een speciaal Sint Pancrasdag concert: zondag 12 mei om 20.15 uur in de Hooglandse kerk.
Read more…
Repertoire Goede Week (3 apr. 2019)
Ook deze Goede Week zingt de Leidse Cantorij in de Hooglandse Kerk weer veel stemmige muziek, van lang geleden tot zeer recent.
Read more…
Op 14 april is er weer een feestelijke evensong! (23 mrt. 2019)
Op Palmzondag 14 april a.s. om 17:00 uur opent de cantorij de jaarlijkse Leidse serie choral evensongs in de Hooglandse kerk. Het feestelijke repertoire is volledig afgestemd op Palmzondag. Voorganger is Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Toegang vrij, na afloop wordt aan de deur gecollecteerd. U bent van harte welkom! Komt u ook?
Read more…
Vier Kerst met de Leidse Cantorij! (15 dec. 2018)
Read more…
HET 45ste ADVENTSCONCERT VAN DE LEIDSE CANTORIJ VIERT DE VREDE (1 dec. 2018)
Op zondag 23 december vindt het 45ste Adventsconcert van de Leidse Cantorij plaats in de Hooglandse kerk te Leiden. Het concert staat in het teken van vrede, en viert in het bijzonder het einde van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar een eeuw geleden. Het veeltalige programma heeft als motto “Vrede op aarde, Friede auf Erden, Good will toward men”. Het koor wordt gedirigeerd door Hans Brons. Willeke Smits bespeelt het De Swart/Van Hagerbeer-barokorgel en het romantische Willis-orgel, zowel als begeleider en als solist. Emma Brown verleent haar medewerking als soliste (mezzosopraan) en als componist. Aanvang: 20:15 uur; toegang gratis, met deurcollecte na afloop; voorkeursplaatsen voor sponsors en donateurs.
Read more…
Kennismaking met ds. Margreet Klokke (6 okt. 2018)
Sinds maart 2018 is ds. Margreet Klokke predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse kerk. Hoog tijd dus om nader met haar kennis te maken! Zij zong een repetitie met ons mee en meteen sloeg de vonk over. De motor van het Willisorgel raakte oververhit en we moesten allemaal naar buiten tot de motor, onder toeziend oog van de brandweer, was afgekoeld. Gelukkig konden we snel weer naar binnen en spraken wij met Margreet over muziek, terwijl het koor nog wat repetitietijd inhaalde...
Read more…
Herdenking Leidens Ontzet (6 okt. 2018)
Op 3 oktober verleende de cantorij medewerking aan de herdenking van Leidens Ontzet in 1574. De dienst in de stampvolle Pieterskerk is het oudste onderdeel van de 3 oktober festiviteiten en wordt sinds 1574 onafgebroken gehouden. Samen met de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht o.l.v. sergeant-majoor Remco van Viersen en mezzo-sopraan Emma Brown werd onder meer het Sanctus uit de Messe Solennelle van Charles Gounod uitgevoerd.
Read more…
Kennismaking met Willeke Smits! (13 sep. 2018)
In de dienst van de Leidse Binnenstadsgemeente Hooglandse Kerk Leiden, van zondag 16 september, wordt Willeke Smits officieel als organist aan de Leidse Binnenstadsgemeente verbonden, en daarmee ook aan ons koor. Tijdens de eerste repetitie van het koor na de zomervakantie (maandag 3 september, ook de allereerste repetitie met haar) spraken wij met Willeke.
Read more…
Terug uit Gloucester! (8 sep. 2018)
We zijn weer terug uit Gloucester! Het was een prachtige volle week zingen in de kathedraal, met zeven evensongs en een eucharist. Van maandag t/m vrijdag werden we op orgel fantastisch begeleid door Martyn Noble, sub-organist at Her Majesty's Chapel Royal, St James' Palace, London. Op zaterdag en zondag nam de ervaren Huw Williams, Director of Music at Bath Abbey, het stokje van hem over. Tussen de bedrijven door was er gelukkig ook nog tijd voor uitstapjes naar o.m. Tewkesbury, Worcester, Hereford, Great Malvern en de Cotwalds.
Read more…
Evensong 9 september (8 sep. 2018)
Na een hele week Evensongs (en Eucharist) te hebben gezongen in Gloucester Cathedral eind augustus, gaan we gewoon vrolijk door en we zingen a.s. zondag 9 september, Evensong in de Hooglandse Kerk te Leiden. Aanvang: 17.00 uur. Hans Brons staat weer voor het koor. Anton Doornhein speelt het Father Willis orgel. Het geheel staat onder de bezielende leiding van Jacob Korf. Toegang gratis.
Read more…
Leidse Cantorij reist af naar Gloucester Cathedral! (14 aug. 2018)
Het is zover! Vanaf maandag 20 augustus zingt de Leidse Cantorij een week lang de diensten in Gloucester Cathedral.
Read more…
Zondag 17 juni evensong in Oude Kerk Delft! (6 jun. 2018)
Op zondag 17 juni a.s. om 19:00 uur zingt de Leidse Cantorij een evensong in de Oude Kerk van Delft. Organist is Anton Doornhein. Voorganger is ds. Arnold Vroomans.
Read more…
Willeke Smits per 1 augustus a.s. nieuwe organist Hooglandse kerk (6 jun. 2018)
De kerkenraad van de Leidse Binnenstadsgemeente heeft besloten Willeke Smits (1975) als nieuwe organist aan te trekken. Zij zal vanaf 1 augustus gaan spelen op de orgels die de Hooglandse kerk rijk is: het De Swart-Van Hagerbeerorgel, het kabinetorgel en het Father Willisorgel. Met dit besluit is de vacature die is ontstaan door het vertrek van Theo Visser weer ingevuld. Willeke wordt hiermee tevens de vaste begeleider van de Leidse Cantorij.
Read more…
Helpt u ons met de koorreis naar Gloucester? (16 apr. 2018)
Elke 3 à 4 jaar gaan we met ons koor zingen in Engeland. In augustus van dit jaar gaan we met het grootste deel van het koor naar Gloucester alwaar we een week lang in Gloucester Cathedral mogen zingen. Dat doen we altijd met heel veel enthousiasme en plezier! Naast dat we veel leren met en van elkaar, draagt zo’n week ook flink bij aan ons ‘ teamgevoel’ als koor. Dat motiveert ons allen enorm om nog beter ons best te doen om mooie en inspirerende optredens voor ons publiek te verzorgen. Maar een reis naar Engeland is altijd een flinke kostenpost, die grotendeels door de koorleden zelf bekostigd moet worden. Met uw sponsoring via het Oranjefonds kunnen we de prijs een beetje drukken. Helpt u ons om ‘overseas’ te komen? Dat kan via de link hieronder. Hartelijk dank! Saskia Brons-Resseler Penningmeester Leidse Cantorij
Read more…
Zondag 22 april a.s. om 17:00 uur weer evensong! (16 apr. 2018)
Komende zondag om 17:00 uur opent de Leidse Cantorij traditiegetrouw de serie evensongs in de Hooglandse Kerk in Leiden. De evensong volgt de liturgie uit het Book of Common Prayer van de Anglicaanse Kerk. Voorganger is ds. Joost Röselaers. Locatie: Hooglandse Kerk, hoek Middelweg/Nieuwstraat Leiden. Toegang vrij. Aan de deur wordt gecollecteerd.
Read more…
Leidse Cantorij in TV programma 'Nederland zingt' (7 jan. 2018)
Alweer enige tijd geleden, in november 2015, vonden in onze eigen Hooglandse kerk opnames plaats van het EO-programma 'Nederland Zingt'. De Leidse Cantorij verleende hieraan medewerking. Op YouTube zijn enkele videofragmenten terug te vinden. Klink hieronder voor deze fragmenten.
Read more…
Stampvolle Hooglandse kerk geniet van Adventsconcert (22 dec. 2017)
Op zondag 17 december 2017 kon men in een stampvolle en sfeervol verlichte Hooglandse kerk genieten van een authentieke Engelse 'Lessons and Carols'.
Read more…
Adventsconcert: Lessons and Carols (24 nov. 2017)
Dit jaar staat het adventsconcert in het teken van een traditionele Engelse Lessons and Carols Service, onder meer bekend van de jaarlijkse TV-uitzending (BBC) met het wereldberoemde koor van King's College in Cambridge. Bekende en minder bekende muziek wordt afgewisseld met schriftlezingen. En zoals elk jaar is er ook nu weer ruimte voor samenzang. De dirigent is Hans Brons. De Cantorij wordt begeleid door organist Anton Doornhein. De toegang is vrij.
Read more…
Leidse Cantorij zoekt alten en tenoren! (24 nov. 2017)
De Leidse Cantorij zoekt versterking. Er is plaats voor alten en tenoren. Heb je koorervaring, kan je redelijk van blad zingen en vind je het leuk om eens per maand mee te werken aan kerkdiensten en Evensongs, neem dan contact met ons op. We repeteren op maandagavond in de Hooglandse Kerk van 20.00 uur tot 22.15 uur.
Read more…