Cantorij

 Het koor

 De Leidse Cantorij is sinds 1968 verbonden aan de monumentale Hooglandse kerk in Leiden en verleent maandelijks medewerking aan de zondagvieringen van de  Leidse Binnenstadsgemeente. Het koor bestaat uit ongeveer 30 gevorderde amateurzangers. In het repertoire ligt het accent op de anglicaanse koormuziek uit de  19e en 20e eeuw en muziek uit de bloeitijd van de late polyfonie en de vroege Barok.

 De Leidse Cantorij geniet met name bekendheid door het adventsconcert dat jaarlijks op de vierde adventszondag wordt gegeven en de choral evensongs  (anglicaanse vespers) die van april tot en met oktober maandelijks worden gehouden in de Hooglandse kerk. De cantorij zingt ook regelmatig evensongs elders in  het land, zoals in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem.Logo

 In 1998 en 2000 viel de Leidse Cantorij de eer te beurt als eerste Nederlandse koor een aantal evensongs in St Paul’s Cathedral in Londen te verzorgen, als  vervanger van het beroemde koor van deze kathedraal. In 2004 werd het koor van Rochester Cathedral vervangen. In 2005 verleende de Leidse Cantorij medewerking aan de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Z.H. Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk in de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk. Klik hier voor de videobeelden van de NOS die beginnen met het sfeervolle 'We wait for thy loving kindness' van William McKie.  In het najaar van 2006 verzorgde de Leidse Cantorij de muzikale omlijsting van een aantal evensongs en eucharistievieringen in York Minster. De Engelse respons was lovend. In augustus 2009 werd St George's Chapel, Windsor Castle aangedaan. De uitvoeringen kunnen steevast rekenen op een goede ontvangst door publiek en pers. Lees hier de recensies van de het Adventsconcert 2005, het concert van 14 september 2006 en het Adventsconcert 2006.

In 1999 werd in de Hooglandse kerk een cd opgenomen met hoogtepunten uit de anglicaanse koormuziek van de laaste vijf eeuwen. In 2006 bracht de Cantorij samen met Stichting Cathedral Organ Leiden een tweede cd uit ter promotie van het initiatief van deze stichting om de Hooglandse kerk te verrijken met een Engels kathedraalorgel.  Hierbij lag het accent op de anglicaanse koor- en orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. De cd kreeg ruime aandacht op Radio 4. Lees hier verder over de cd's van de Cantorij en hoe u deze kunt bestellen. Ook kunnen hier enkele geluidsfragmenten worden beluisterd.

De Leidse Cantorij is met enige regelmaat op zoek naar enthousiaste ervaren zangers die het koor willen versterken. Interesse? Neem dan voor de mogelijkheden contact op met dirigent Hans Brons via onderstaande contactgegevens of maak gebruik van het contactformulier op deze website. De Leidse Cantorij repeteert wekelijks op maandagen van 20:00 tot 22:15 uur in de Hooglandse kerk in Leiden.

Hans Brons

 Baszanger Hans Brons is in 1980 zijn vader opgevolgd als dirigent van de Leidse Cantorij. Als zodanig is hij onder meer  verantwoordelijk voor het afstemmen van van de muziek met de thema's van de kerkdiensten. Naast het dirigentschap van de  Cantorij heeft Hans Brons sinds 1992 de leiding over het Pancras Consort. Als zangsolist verleent hij regelmatig medewerking  aan concerten en kerkdiensten. Ook als liedzanger is hij actief. Hans Brons volgde zanglessen bij de Leidse zangpedagoge Leny Stevens-Ridderhof en nam in  Utrecht deel aan de meerjarige dirigentenopleiding van de SNK.

Theo Visser

Theo Visser (1962) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium, waar hij de diploma's Docerend en Uitvoerend  Musicus (met onderscheiding) behaalde. Hij volgde er lessen bij Kees van Houten, Jan Welmers en Rocus van den Heuvel.  Aan het Arnhems Conservatorium verwierf hij het Praktijkdiploma Kerkmuziek. Van 1989 tot 1991 studeerde hij bij André  Isoir in Parijs, hetgeen resulteerde in het behalen van een Premier Prix. Er volgden concerten in o.a. Duitsland, Zwitserland  en Spanje, waar hij bewees thuis te zijn in een breed repertoire. Theo Visser werd in 1999 benoemd als cantor-organist  van de Leidse Binnenstadsgemeente en is sindsdien vaste bespeler van de orgels van de Hooglandse Kerk. In deze functie  heeft hij samen met dirigent Hans Brons de muzikale leiding over de Leidse Cantorij. Als vaste begeleider van dit koor reist  hij met enige regelmaat naar Engeland voor het omlijsten van  evensongs en eucharistievieringen. Als adviseur van de  Commissie Bijzonder Kerkenwerk PKN Leiden houdt hij zich bezig met het programmeren van evensongs in de Hooglandse  Kerk. Daarnaast is hij artistiek leider van de Leidse Orgelzomer; dit levert jaarlijks een vol programma op met o.a. de  wekelijkse Orgelpromenade. Theo Visser is als orgeldocent verbonden aan Kunstencentrum De Kom in Nieuwegein.

Bestuur

Janine Clement - voorzitter

Michiel Harmsen - secretaris

Saskia Resseler - penningmeester

 

Archivaris

Eric Brons

Adres

Leidse Cantorij
Nieuwstraat 18
2312 KC Leiden

telefoon 06-14362816 (Hans Brons)